Här lägger vi löpande ut tips till våra hyresgäster, exempelvis bra restauranger, närmsta affär, saker om huset som är bra att veta etc. Kommer någon fråga eller något tips från våra gäster så skriver vi det här.

För att enklast komma till vårt hus flyger du till Malaga med exempelvis www.ryanair.com eller www.norwegian.se. I Malaga hyr du bil. Vi använder oss alltid av www.tonysrentacar.com. Bilen kan enkelt bokas i förväg från Sverige på deras webbsight. Tony´s möter vid utgången med bil och nyckel, mycket smidigt, du slipper köa hos dom stora bolagen en trappa ner. Bilen lämnas lika smidigt i ett garage nära avgångshallen vid din hemresa. Under högsäsong bör man boka i god tid för bilarna kan faktiskt ta slut, det har hänt oss.

Vi skaffade en braskamin till vårt hus under 2015  vilket är det bästa vi gjort. Så ljuvligt att vara där under dom lite kyligare perioderna, tända i brasan och njuta av värmen från en kamin. Vi har inget lager av ved i huset, det finns ingen plats för det så var och en får köpa sin egen ved. Finns det trots allt ved när ni kommer så fyll på med ny innan ni åker om ni använt upp den som fanns. Detta gäller det mesta i huset. Som vi skrivit på flera ställen så använd gärna det som finns men köp nytt. Tyvärr har vi kommit dit ibland och saker har försvunnit utan att blivit påfyllt, exempelvis värmeljus, stearinljus, vinflaskor med mera, lite trist. Tänk på att det är vårt privata lilla hem.

Ett ”hett” tips är: Håll hastigheten när du kör i Spanien, många kör för snabbt och man invaggas i att tro att det går bra men Spanska polisen har blivit väldigt duktiga på att hitta fortkörarna genom radar och fartkameror som inte syns. Rätt som det är dimper det ner böter på €100 i brevlådan hemma i Sverige, vi har drabbats, inte kul.

Allt håller stängt  i Spanien på söndagar, förutom restauranger, caféer och bensinstationer förstås. Men det finns inga livsmedelsaffärer eller dylikt som håller öppet. På lite större bensinstationer kan man köpa basvaror typ bröd och så. Det kan vara bra att tänka på om man anländer sent en lördag kväll, handla lite frukostmat på en bensinstation innan ni kommer fram till vårt hus.

Spisen och varmvattnet går på gas. Om gasen tar slut kontakta vår keyholder Helen.  Använd vad som finns i huset men vi utgår från att Ni köper nytt med tanke på nästa person som kommer. Tänk meningen som står på så många ställen ”lämna huset som du vill det ska se ut när du själv kom dit”.

Vill du köpa färskt bröd i Saleres så kommer brödbilen flera gånger om dagen till torget vid kyrkan ca klockan 08.00, 12.30, 13.00, 13.30 – 14.00. Färska ägg kan du köpa på samma torg på fredagar 13.30-14.00. Bilen brukar tuta ganska högt så den hörs.

Närmsta lite bättre affär finns i Lecrin/Talara (ca 10-15 min) och heter Coviran. Det finns även små livsmedelsaffärer i både  Albuñuelas och Restabal som ligger väldigt nära Saleres. Vill ni storhandla, finns en ännu större matvaruaffär, Mercadona,  på väg till Durcal, i riktning Granada.

Vatten kan man hämta från byns källa (en kran vid kyrkan) om man inte vill köpa. Vattnet i huset går alldeles utmärkt att dricka.

Bada vill Ni säkert också göra:
Playa Salubrena är närmsta badstranden, den är stor och har gott om restauranger. Det tar ca 25 minuter med bil, 3,5 mil på motorvägen.  Här finns många härliga restauranger, vid ett av våra besök hittade vi Casa Emilio, jätte bra mat, omnämnd i Trip Advisor.
Playa de Cabria är en annan liten strand som ligger ca 5-10 minuters bilkörning från Salubrena mot Malaga, man svänger ner mot havet i en rondell, håll ögonen öppna så ser ni skylten. Det är en liten strand med 2 restauranger, väldigt mysig tycker vi.
Playa Granada är en lite flashigare strand i Motril granne med golfbanan, ägarinnan i vår lokala mataffär sa till oss: åk dit, där osar det pengar 🙂 .
Playa Calahonda är en ny strand som vi upptäckt under 2016. Den ligger lite längre österut, ca 4-5 mil från Saleres. Ju längre österut man kommer, ju mindre turister. Calahonda är riktigt härligt, bra snorkling med massa färg-glada fiskar. En suverän restaurang finns dessutom här.
Playa Cantarrijan, playan ligger ca 4 mil från Saleres mot Malaga, i närheten av Almunecar. För att komma dit måste man köra en väldigt brant backe ner. Här kan man behålla baddräkten på eller slänga av den, vilket som behagar mest, en väldigt relaxed strand och ack så vacker. En klar favorit playa det kan jag lova.
Det finns massor med stränder utmed kustremsan så det är bara att köra och utforska, vi har bara nämnt några som är favoriter hos oss.

Vill dock nämna att man ska vara lite försiktig med ensamma stränder, man kan lockas att känna ”wow en ensam underbar strand”. Så kan det givetvis vara och det är ingen fara alls,  men det finns starka strömmar utmed kustremsan. Även om vattenytan är lugn så lurar strömmar. Vi föredrar att hålla oss till befolkade stränder med en eller två restauranger.

Om Ni skulle längta efter lite pool liv så har en av våra gäster tipsat om Hotel Andalucia i Lanjaron. Där kan man bada vid poolen med sagolik bergsutsikt för bara några euro per dag. Vid den lilla ute baren kan man köpa öl, juice och chips. Det finns även en pool lite närmre Saleres, i Mondujar. Den är dock bara öppen från i början av juli till i början av september.

En underbar restaurang som heter Los Naranjos hittar du i Melegis som ligger nära Saleres, här finns en oslagbart vacker vy över apelsin och citronlundar, vyn är dock lite bättre än maten och vinet. Vi har även nyligen hittat en pärla bland restauranger ca 15-20 min från Saleres som heter Chambau El Vizco,  svårt att förklara vägen men adressen är: Cuesta de la Valdesa 20, Durcal, ställ in den på en GPS eller fråga någon. Vi brukar kalla den valnötsrestaurangen, då där är fullt med valnötsträd. Barer finns i dom flesta små byarna, dock inte i Saleres, den har precis stängt. Genuint bra spansk mat mat får du på Despensa del Valle, en restaurang i Restabal, närmsta byn från Saleres. Här får du en utmärkt dagens rätt för ca 8 euro. Till Restabal finns en bra liten vandringsväg på 1,5 km från Saleres.

I den del av Andalusien där vi bor, alltså runtom Granada, bjuds det fortfarande nästan alltid en ”tapas”, dvs ett litet tilltugg, till drinken. Denna är gratis. Vänta därför gärna med matbeställning tills ni fått er drink och er tapas, annars kanske ni missar den! Denna gratisrätt kan man inte välja själv, det blir vad baren tycker att den har att bjuda på! Una Cañja är ett litet glas öl, un Tinto är ett glas rött och un Vino Blanco är ett glas vitt vin. Husets – rätt och slätt!

Vi bor granne med en familj som älskar katter, vi älskar också katter men det kan bli lite mycket av det goda så se upp var du sätter fötterna 🙂

Vandrar ni i bergen runtom Saleres hittar ni massor av god frukt på träden! Apelsiner, citroner, fikon, avocado, mandel mm. Tänk bara på att alla träd har en ägare, så det är inte bara att plocka frukt. Dock säger de flesta i byn, att man gärna bjuder på en eller två frukter som färdkost…

Vill du åka till Granada så råder vi dig att parkera bilen lite utanför, sväng in där det står Recogidas till Neptuno shoppingcenter, där finns flera parkeringsgarage och därifrån har du ca 10 min promenad in till Granada centrum. Det är ganska svårt att hitta parkering mitt i stan. Du kan givetvis också parkera uppe på Alhambra och få dig en fin men lite jobbig promenad (lång backe).

I Granada finns ett uppbåd av tapasbarer, caféer och restauranter. Satsa gärna på el Menu del Dia – Dagens rätt – fast i den spanska varianten får du både förrätt, varmrätt och dessert samt ett glas vin/öl därtill! Mycket prisvärt. Kolla in var det sitter spanjorer och äter – då brukar maten vara bra! Upp till den gamla delen av Granada, El Albaicin, kan man antingen promenera den branta vägen upp, eller ta en liten buss om man så önskar. Besök gärna utsiktsplatsen, Plaza Mirador de San Nicolas i El Albaicín, där du får en hänförande vy av Alhambra. Det går också en buss upp till Alhambra, båda är lätta att hoppa på vid Plaza Nueva – Granadas centrum.Är du intresserad av kultur, rekommenderas jämte Alhambra ett besök på el Monasterio de la Cartuja, en mindre känd pärla med praktexemplar av barockarkitektur.

Om man vill besöka Alhambra så beställ biljetter i förväg på nätet. Dom släpper bara in ett begränsat antal personer åt gången och det brukar vara fullbokat månader i förväg. Har du tur kan du få biljett på plats för en guidad visning,  men vill du bara strosa runt själv så är dom biljetterna oftast uppbokade  månader framåt. Jag, Elisabeth, har provat köpa biljett på plats flera gånger då jag missat att förbeställa, men har aldrig lyckats.

En annan härlig utflykt är Alpujarras som ligger på andra sidan motorvägen från Saleres sett. 40 minuter tar det ungefär, en resa på några mil, det är en väldigt krokig väg men väl värt ett besök. Först kommer man till Lanjaron men om man fortsätt en bit så kommer man till dom 3 pittoreska byarna Pampaneira, Capileira och Bubion.

Vill du ta bussen till Granada? Här kommer lite busstider dock med viss reservation för ändringar hos bussbolaget.

Saleres-Granada
7.10  mån-fre
11.10  mån-fre
15.30 mån-fre
7.25 sön

Granada-Saleres
9.30 mån-fre
13.30 alla dagar
19.30 mån-fre

Resan tar ca 1 timma, bussen stannar i flera byar och kostar ca €6 tur och retur. För att se hela rutten gå in på www.alsa.es

Aktiv semester tilltalar en hel del av oss, klicka på länken http://www.viasur-andalucia.com/active-tourism/ , kanske hittar du något som passar just dig.

Vid en av våra resor så hyrde vi mountainbike cyklar i Durcal hos www.deportesnomadas.com  . Vi slängde in cyklarna i bilen och tog med oss dom till Saleres. Det finns oändligt många cykelvägar/promenadvägar i bergen, underbart att cykla bland apelsinblomning och fågelsång med sagolika vyer över Sierra Nevadas snötäckta bergstoppar. En trevlig tur var att cykla från Saleres till Pinos de Valle och sedan tillbaka över bergen, vi kom ut vid Restabal mitt i famnen på byns bar :).  Kika på google maps, för karta behöver man.

www.treksierranevada.com  kan du läsa och utforska samt ladda hem kartor med lätta, medel eller svåra vandringar.

Vill du spela golf så finns det golfbanor 30-40 km bort. Ingen av oss 3 ”tjejer” är golfspelare men det lär finnas en mycket bra golfbana i Motril i närheten av en härlig strand som heter Playa Granada.

Sist men inte minst.. Om olyckan skulle vara framme så är det samma emergency nummer i Spanien som i Sverige, alltså 112. Dom har engelsktalande personer.