Till El Valle de Lecrin, mellan Granada och havet, kom morerna på 800-talet och skänkte dalen dess namn: The Valley of Happiness. Även vi har förälskat oss i platsen, dit vi reser för att njuta av skönheten, den genuina stämningen, de vänliga människorna, maten, stillheten och den kristallklara luften. De vitkalkade byarna, pueblo blancos, ligger som ett pärlband bland grönskan som mestadels består av citruslundar, avocado- och andra fruktodlingar samt olivträd. Vi valde att slå oss ner i byn Saleres – en av de minsta byarna – där vår lilla oas Casa Balcon tronar högst upp på kullen och bjuder på en underbar utsikt och stillhet. Tystnaden bryts ibland av bergsgetternas klockor, tuppen som gal och den ”heliga flodens” (El Rio Santo) porlande. Kvällarna avnjuter vi på vår terass, där det känns som om vi kan nå stjärnorna – så högt upp är vi och så nära känns himlen…

panoramica-saleres

Saleres är en typisk lugn spansk by, där tiden tycks ha stått stilla. Här finns inga barer eller restauranger (utom den lilla baren vid ”torget” som har öppet när den har lust!), men byarna ligger tätt i Lecrin Valley så vill man hitta barer eller restauranger behöver man inte åka långt. Charmen med området är just dessa små byar, så typiskt Spanien. Blir man sugen på kultur och nöjen åker man 25 minuter norrut, till det vibrerande Granada med sitt folkmyller, välkända Alhambra, charmiga gränder och hundratals tapasbarer. Annars kan man resa mellan byarna och besöka små genuina restauranger och lokala barer. Enbart 25 minuter söderut, på utmärkt motorväg, är man vid Medelhavet med härliga små stränder och enkla fiskrestauranter samt en hälsosam avsaknad av för många turister!

Vill du vara lite aktiv? klicka på länken http://www.viasur-andalucia.com/active-tourism/  och se om du hittar något som passar just dig, rida, vandra, cykla etc.

En annan matnyttig länk om vandring är www.treksierranevada.com , här kan du ladda hem kartor, hitta lätta, medel eller svåra vandringar.

Området vi befinner oss i är indelat i olika klimatzoner. Kommer du ner till havet kallas det Costasaleres_2 for web Tropical, där det ofta är tropisk värme (det är ju inte för inte det kallas solkusten)! Uppe hos oss i bergen är det en annan klimatzon vilket gör att temperaturen sjunker med ca 10 grader. Just på grund av den behagliga temperaturen och de suveräna vandringslederna är Lecrin Valley vandrarnas ”mecca”. Vandringslederna är många och lockar folk från hela världen.